top of page

40 år med Grøndal Bilbutikken as

For nøyaktig 40 år siden den 9.september i 1981 hadde Grøndal Bilbutikken AS sitt offisielle åpnings arrangement.

 

Stein Grøndal, den gang 29 år var bilbransjen yngste eier/daglig leder.

I dag 40 år senere er han bilbransjens eldste aktive eier/daglig leder.

GRØNDAL BILBUTIKKEN FEIRER 40 ÅRS JUBILEUM DEN 9.SEPTEMBER.

 

For nøyaktig 40 år siden den 9.september i 1981 hadde Grøndal Bilbutikken AS sitt offisielle åpnings arrangement.

 

Stein Grøndal, den gang 29 år var bilbransjen yngste eier/daglig leder. I dag 40 år senere er han bilbransjens eldste aktive eier/daglig leder.

 

Stein Grøndal startet sin karriere som bilselger i Drammen i 1972 hos Autoindustri Drammen AS hvor han solgte Saab. I 1975 ble han forfremmet til salgssjef og i 1981 startet han sin egen bedrift med bilmerkene Saab og Subaru i et leid bilanlegg på Gulskogen. Fra første dag var det en suksess.

 

I 1984 fikk Grøndal muligheten til å kjøpe bilanlegget. Det var en tøff investering etter bare litt over 3 års drift. I 1988 fikk Grøndal Bilbutikken AS agenturet på Citroën i tillegg. Så det ble mange gode år med tre bilmerker.

 

I 1991 hadde bilbransjen sin dårligste salgsår etter 1960. Gulfkrigen startet og det var krise hos mange. Det ble da mulig å få kjøpt deler av en naboeiendom og det ble investert i en stor utbygging av bilanlegget. Det velkjente landemerke glasshuset med bilutstilling ble bygget sammen med andre oppgraderinger.

 

I år 2000 ble det kjøpt mer areal og det ble en stor utvidelse og bygget på hele 5.000 kvm ble slik det fremstår i dag.

 

Også for Grøndal Bilbutikken AS har det vært både oppturer og nedturer i en turbulent bilbransje hvor bilavgifter har vært lite forutsigbare. I 2007 var diesel like sunt som «salatblader og gulrøtter» mente noen politikere og satt avgiften kraftig ned mens bensinbiler fikk stor avgiftsøkning. Det gav rekordsalg av dieselbiler som ikke passet inn i Grøndal Bilbutikken AS sine merker. Subaru hadde ikke dieselbiler.

 

2011 ble det tøffeste året noensinne. Saab hadde slitt siden 2008 og var mer eller mindre ute av drift hele 2009 og 2010. I 2011 kom den endelige konkursen. Svært trist og spesielt for Stein Grøndal som hadde levd av og med Saab i nesten 40 år. Også som aktiv rallykjører med Saab.

 

Det var viktig å komme inn med et merke til for å få opp nødvendig salgsvolum og ledelsen var flink og fikk agenturet på Landrover og Range Rover i 2012.

 

I 2016 ble plutselig Ford agenturet ledig i Drammen. Grøndal Bilbutikken AS hadde inntil da levd av flere i markedsandel mindre merker og så nå muligheten til å få inn et volummerke. Så fra 1.juni 2016 var Grøndal Bilbutikken AS Ford forhandler sammen med Subaru som har vært med fra første dag. Landrover og Citroën måtte da ut.

 

Allikevel kom noen tøffe år da verken Ford eller Subaru hadde elbiler eller plugin biler.

 

I 2020 fikk Subaru importøren ved Gill gruppen importen av MG med den helelektriske modellen ZS EV. Det ble en kjempesuksess med over 5.000 solgte biler i Norge hittil. Grøndal Bilbutikken AS sikret seg agenturet og det gav rekord omsetning i 2020. Også godt hjulpet av  Ford modellene Kuga PHEV og Explorer PHEV som er ladbare hybrider. Også stor fremgang av Ford nyttekjøretøy.

 

Jubileumsåret ser ut til å bli et nytt rekord år. I Juli ble Ford Norges mest solgte bilmerke og megasuksessen Ford Mustang Mach-E har vært helt i toppen siden den kom på markedet i Januar.

 

I tillegg kommer MG med nyheten MG Marvel og MG5. Og sist men ikke minst starter forhåndssalg av Subaru sin første helelektriske Subaru Solterra.

 

En viktig del av Grøndal Bilbutikkens historie er rallyteamet som ble startet i 2003 med Anders Grøndal som fører. Dette har resultert i hele 16 NM gull, 6 NM sølv og 3 NM bronse. Ingen bilsportutøver har flere NM gull uansett bilsportsgren.

 

Fremtiden ser lys ut med Ford, MG og Subaru, sier Stein Grøndal som fremdeles er aktiv og 100% i full jobb. Og videre fremtidig drift er sikret da «kronprinsen» Anders Grøndal vil ta over. Han er i dag salgssjef Ford har blitt en viktig ressurs.

 

Tilslutt takker Stein Grøndal alle ansatte som har vært med på denne utrolige reisen i 40 år. Vi er nesten 40 ansatte så dette er teamwork på høyt nivå og hadde aldri vært mulig uten gode dedikerte medarbeidere

bottom of page